Keeper Password Manager

Help, mijn gegevens liggen op straat...

11-03-2021

Dagelijks staat de krant er vol mee. Er is weer een systeem gehackt of door een menselijke fout is er data op straat komen te liggen. Zo ontving ik van de week een mail van DPG Media. In december 2019 had ik 2 kaartjes online besteld, omdat ik een dagje wilde skiën in Snow World. Blijkbaar zijn mijn gegevens via de webshop van de Stentor gekoppeld aan ticketcounter. En daar was nog een backup bestand beschikbaar die in verkeerde handen is gekomen. 

Wat nu?

Je krijgt dan wel netjes per mail aangeleverd welke van je gegevens in verkeerde handen zijn gekomen, maar wat houdt dit voor mij in?

Om eerst maar even te starten; Mijn gegevens liggen dan wel op straat, maar gelukkig word ik hier wel van op de hoogte gesteld. Tijd dus om extra alert te zijn op phisingmails. 
Maar hoe bescherm ik nu mijzelf. Want dat is wat je graag in dit digitale tijdperk wilt weten. Dat er gegevens van je op straat ligt is niet zo gek. Daar werken wij zelf vaak ook al mee. Je gegevens staan online in de telefoongids. Je geeft jezelf vaak bloot op Social Media (Facebook, twitter, Instagram, TikTok) met gegevens waar je niet bij stilstaat dat dit interessant kan zijn voor kwaadwillende.

Het is goed om na te denken, waar je je footprint achterlaat. Websites, webshops, ga zo maar door. Je hebt overal online omgevingen waar je bestellingen doet of instanties waar je privé of zakelijk contact mee hebt. Overal mag je een account aanmaken en weer een wachtwoord maken. Maar ja, hoeveel wachtwoorden kan een mens onthouden? Dus dan maar weer hetzelfde wachtwoord welke je overal al gebruikt…… Dit is vaak het begin van de ellende.

Hoe los je dit op?

Begin er eens mee om een password managementtool aan te schaffen. Zelf ben ik een fervent gebruiker van Keeper Password management. Een tool die mij dagelijks helpt om geen wachtwoorden meer te hoeven onthouden. Voor iedere inlog creëert Keeper voor mij een inlog, waarbij je zelf kunt instellen dat een wachtwoord minimaal x karakters moet hebben. Met een eenvoudige dobbelsteen verzint Keeper een wachtwoord voor je. Je wachtwoord kluis kun je eenvoudig gebruiken op je mobiel, je tablet of als extensie in je browser. Je kluis is beveiligd met 2FA, zodat je niet zomaar in je kluis kunt inloggen. 2FA? Ja beveilig je meest belangrijke bezit niet alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar stel hiervoor een extra beveiligingslaag in via een bevestiging op je mobiel. En daar is je toegang tot je token weer beveiligd met je gezichtsherkenning. 

Terugkomend op de oplossing van een password management tool, kan het dus zo zijn dat mijn gegevens op straat komen te liggen, maar aangezien ieder platform zijn eigen wachtwoord kent, ben je een stuk minder kwetsbaar. Mocht onverhoopt ook je wachtwoord op straat komen te liggen (wat gelukkig nu niet het geval was), dan hoef je maar op 1 plek je wachtwoord aan te passen van 1 inlogaccount en niet van alle accounts waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Een wachtwoord tool zoals Keeper helpt je niet alleen om je digitale veiligheid te vergroten en je gegevens te beschermen. Het maakt je leven een stuk makkelijker en veiliger.

De vraag is dus niet wanneer je gegevens op straat komen te liggen, maar wat je er zelf aan doet om jezelf te beschermen. Dat je gegevens op straat komen te liggen is een kwestie van tijd.
Meer weten over Keeper Password Management? Solid Partners is de eerste MSP partner in de Benelux van Keeper, waardoor wij deze oplossing eenvoudig kunnen aanbieden op basis van een vaste prijs per gebruiker per maand. 

Ons advies is om te starten met de meest kwetsbare en risico volle groepen in je organisatie. Denk hierbij aan directie, MT, Finance, HRM. Waar met financiële gegevens wordt gewerkt of met persoonsgegevens, daar ben je als organisatie het meest kwetsbaar.

 

Jeroen Saris

Manager Sales en Marketing

Deel op je social!
 

Copyright © 2020 - 2022​​​​​​SitemapCookieverklaringPrivacyverklaringAlgemene voorwaarden