Inmiddels bestaan er miljoenen websites die ook miljoenen gegevens verwerken. Gegevens die ook persoonlijk zijn en niet in verkeerde handen moeten vallen. Om deze situaties te voorkomen maken veel websites gebruik van een SSL-certificaat. Maar wat is een SSL-verbinding en wat betekent een SSL-certificaat?

managed-werkplek beveiliging

Wat is een SSL-certificaat?

Voor goede beveiliging van een website is een SSL-certificaat aan te raden. Met dit bestand wordt gezorgd dat gegevens tussen de server en internetbrowser beter beveiligd zijn. Op deze manier is het veilig om login- en betalingsgegevens te gebruiken op websites.

Een SSL-certificaat voorkomt dat gegevens ongewenst onderschept worden. Het certificaat kan worden aangevraagd bij een certificaatautoriteit. Dit moet worden aangevraagd door de eigenaar van de website. Als dit gedaan is, kan de hostingprovider het SSL-certificaat installeren op de server. Na de installatie kan de beveiliging van de gegevens beginnen.

Wat betekent SSL?

SSL staat voor Secure Socket Layer, tegenwoordig staat dit ook bekend als de vernieuwde term TLS (Transport Layer Security). Dit zijn protocollen die verbonden zijn aan het maken van een versleutelde connectie tussen een internetbrowser en webserver.

Bij SSL wordt een beveiligde laag geplaatst die ervoor zorgt dat gegevens zonder zorgen gebruikt kunnen worden. Deze beveiliging kan op iedere website geplaatst worden.

 

mkb

Hoe werkt een SSL-certificaat?

Met een SSL-certificaat wordt een beveiligde sleutel gekoppeld aan de website. Het certificaat bestaat uit twee delen: een publieke sleutel en een privésleutel. Samen vormen deze twee sleutels de beveiligde sleutel die ervoor zorgt dat externe systemen niet zomaar gegevens onderscheppen.

De publieke sleutel waarborgt de digitale identiteit van de website. Deze sleutel wordt ondertekent door de certificaatautoriteit (CA) en is te zien in de vorm van een slotje in de adresbalk. In tegenstelling tot de publieke sleutel is de privésleutel niet te zien voor iedereen. Deze is alleen bekend voor de beheerder van de webserver. Deze sleutel decodeert beveiligde informatie.

Wat is een SSL-verbinding?

Wat is een SSL-verbinding? Tussen de server en bezoeker zit een gecodeerde verbinding, dat is de SSL-verbinding. Met deze verbinding blijven alle verstuurde gegevens tussen de server en browser geheim voor buitenstaanders. Zo vallen de gegevens niet in de verkeerde handen.

De SSL is de standaard verbinding voor het versleutelen van persoonlijke gegevens. Deze verbinding wordt door miljoenen websites gebruikt voor het beveiligen van bijvoorbeeld online transacties. De verbinding is makkelijk te herkenning aan de url. Hier staat namelijk een ‘s’ in, zoals https://domeinnaam.nl. Een SSL-verbinding is alleen mogelijk door middel van een SSL-certificaat.

 

Een betrouwbare en goed beveiligde website

Dat krijgt u met een SSL-certificaat

Wat kost een SSL-certificaat?

De kosten van een SSL-certificaat liggen relatief laag. Dit komt doordat het een geautomatiseerde dienst is die voor iedere website geïnstalleerd kan worden. De jaarlijkse kosten zijn uiteindelijk afhankelijk van het soort website en het type certificaat dat nodig is.

Voordelen van een SSL-certificaat

Wat is een SSL-verbinding zonder een SSL-cerfiticaat? Als het SSL-certificaat eenmaal is geïmplementeerd, brengt het verschillende voordelen met zich mee. Zo creëert het onder andere een stukje vertrouwen bij bezoekers. Het is niet verplicht om als webserver een SSL-certificaat te hebben, maar het is zeker aan te raden.

Met het slotje in de adresbalk zien bezoekers direct dat een website veilig is. Hiernaast is er nog een aantal voordelen van een SSL-certificaat:

  • Data encryptie – Doordat de data versleuteld wordt en alleen de ontvangende server hierbij kan, komt de gevoelige informatie bij niemand anders terecht.
  • Privacy – Volgens de wet moet er bij gebruik van een formulier of betaalmodule een beveiligde verbinding aanwezig zijn.
  • Google ranking – Websites met een SSL-verbinding staan hoger in Google. Het certificaat draagt dus ook bij aan betere vindbaarheid in de bekendste zoekmachine.

Interesse? Laat het ons weten.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Solid Partners voor uw organisatie? Neem contact met ons op via dit contactformulier.

Voornaam:

Achternaam:

Organisatie:

E-mailadres:

Onderwerp:

Telefoonnummer:

Opmerkingen: