Beschermen van bedrijfsgegevens

Bij het beveiligen van bedrijfsgegevens zijn er een aantal invalshoeken om dit onderwerp te belichten:

  • Netwerkbeveiliging
  • Databescherming
  • Voorkomen van diefstal en verlies

De eerste stap om gegevens te beveiligen is het beveiligen van de toegang. We zien nog steeds organisaties waarbij alleen een inlognaam en wachtwoord gebruikt wordt om bedrijfsgegevens te beschermen. In het verleden, toen ICT-systemen nog binnen de muren van een organisatie stonden, was dit in combinatie met een goede firewall nog toereikend. Maar bij het gebruik van Cloudplatformen is de data altijd en vanaf elke locatie bereikbaar. Voor jou als gebruiker. Maar als jouw gebruikersnaam en wachtwoord gehackt worden, dus ook voor de rest van de wereld.

Beveiliging van gegevens start bij het beschermen van je inlogaccount

Door gebruik te maken van authenticatie in 2 stappen, zorg jij ervoor dat de bedrijfsgegevens beter beveiligd worden.

Al voorbereid?

Er wordt dagelijks door medewerkers gewerkt aan data. En data kan blootgesteld worden aan invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld Ransomware aanvallen. De vraag is dus niet of er wat fout gaat, maar meer wanneer er wat fout gaat. En hoe is jouw organisatie daar dan op voorbereid? 

Kortom, zorg dat er regelmatig een back-up gemaakt wordt van alle data. Hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden hangt uiteraard af van het type data. Een impact analyse helpt om te bepalen wat de bedrijfsrisico’s zijn op dit vlak. Ons advies daarin is om niet alle data hierbij als één te bekijken, maar per type data te bepalen hoeveel verlies jouw organisatie hierbij aan kan. Ook al wordt er vanuit de Cloud (SaaS applicatie, Microsoft 365) gewerkt, wil dit niet zeggen dat de back-up van jouw data (goed) geregeld is.

Voorkomen in plaats van genezen

Verlies en diefstal van data tegengaan moet een hoge prioriteit hebben. Je wil voorkomen dat gegevens in handen komen van derden, zoals concurrenten. Maar ook datadiefstal middels een Ransomware aanval is, helaas, aan de orde van de dag. 

Het goed afschermen van gegevens is hierbij van groot belang. Toegankelijk voor medewerkers, maar afgeschermd voor onbevoegden. Er zijn meerdere maatregelen die getroffen kunnen worden om dit voor elkaar te maken. Denk hierbij aan het beveiligen van eindgebruikersapparaten zoals PC’s, Laptops en Smartphones en het afschermen van centrale systemen. Maar ook het beveiligen van een echt belangrijk document met een wachtwoord of middels Digital Right Management (DRM) behoort tot de mogelijkheden. Met DRM is het mogelijk om zelfs te voorkomen dat (individuele) documenten afgedrukt of verspreid kunnen worden.

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

 

Copyright © 2020 - 2021​​​​​​SitemapCookieverklaringPrivacyverklaringAlgemene voorwaarden