Als we het hebben over het beveiligen van bedrijfsgegevens, zijn er natuurlijk een aantal invalshoeken om dit onderwerp te belichten, zoals :

  • Beveilig je netwerk
  • Bescherm je data
  • Voorkom verlies en diefstal

Als we kijken naar het beveiligen van gegevens is de eerste stap om de toegang tot de gegevens te beveiligen. We zien nog steeds organisaties, die een inlognaam en wachtwoord afdoende is om bedrijfsgegevens te beschermen. In het verleden toen IT systemen nog binnen de muren van een organisatie stonden, wat dit in combinatie met een goede firewall nog toereikend. Maar de data is inmiddels verplaatst naar Cloudplatformen en voor gebruikers van uw organisatie altijd en overal beschikbaar. Maar deze beschikbaarheid geldt dus ook voor de rest van de wereld, als een gebruikersnaam en wachtwoord lek of gehackt wordt.

Door gebruik te maken van authenticatie in 2 stappen, zorgt u er voor dat uw bedrijfsgegevens beter beveiligd worden.

Bent u voorbereid?

Uiteraard snappen we dat er aan data dagelijks gewerkt wordt door uw medewerkers. En data kan blootgesteld worden aan invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld Ransomware aanvallen. De vraag is dus of er wat fout gaat, maar meer wanneer er wat fout gaat. En hoe is uw organisatie voorbereid op data verlies. Kortom, zorg er voor dat er regelmatig een back-up gemaakt wordt van uw data. Hoe vaak er een back-up gemaakt moet worden hangt uiteraard af van het type data. Een impact analyse op dit vlak, helpt u om te bepalen wat de bedrijfsrisico’s zijn op dit vlak. Advies is dan ook om niet alle data over 1 kam te scheren in de bepaling, maar per type data te bepalen hoeveel verlies aan data voor een organisatie aan kan. Ook al werkt u vanuit de Cloud (SAAS applicatie, Office 365), dan is nog de vraag, hoe de back-up van uw data geregeld is.

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van verlies en diefstal van data is van wezenlijk belang. U wilt niet dat uw gegevens in handen komen van derden, zoals concurrenten. Maar ook data diefstal middels een Ransomware aanval is vandaag aan de orde van de dag. Zorg er dus goed voor dat uw gegevens goed afgeschermd zijn. Toegankelijk voor uw medewerkers, maar afgeschermd voor onbevoegden. Er zijn meerdere maatregelen te treffen om dit voor elkaar te maken. Denk hierbij aan het beveiligen van uw endpoints en het afschermen van centrale systemen. Maar heeft u er ook aan gedacht om echt belangrijke documenten te beveiligen met een wachtwoord of middels Digital Right Management (DRM) ? Met DRM is het mogelijk om zelfs te voorkomen dat documenten afgedrukt of verspreid kunnen worden.

Voornaam:

Achternaam:

Organisatie:

E-mailadres:

Onderwerp:

Telefoonnummer:

Opmerkingen: